Stijlflexibiliteit: Wat is het? En hoe doe je het.

Opiniestuk
Artikel
X
min

In onze praktijk van De Bestuurskamer ontvangen wij cliënten die een bedrijf zijn gestart, succesvol zijn, maar moeite hebben om zich aan te passen aan de snel veranderende dynamiek en omstandigheden. De pionier regelt alles zelf, weet alles en doet alles, vaak op gevoel en ad hoc. In de startersfase komen de rechterhanden die de gaten vullen die de ondernemer laat liggen. Bij de consolidatiefase is met meer mensen, en navenante complexiteit, meer structuur en delegeren nodig. Te laat ontdekt de ondernemer dat hij meer met managementtaken en personeel bezig is dan met waar hij/zij in excelleert, namelijk het product verder doorontwikkelen en de markt te vergroten. Resulterend in demotivatie, gebrek aan energie en soms uitputting. Hoe zonde als het ook anders kan.

Natuurlijk kunnen wij deze situaties niet voorkomen, maar wij kunnen ze wel voor zijn. In onze praktijk horen wij vaak: “Had ik maar”. Onze cliënten laten wij gestructureerd een zelfanalyse schrijven over hun leven. Van jeugd tot heden, hoogte-, dieptepunten, successen, teleurstellingen, frustraties, oude dromen, mislukte plannen. Alles komt aan de orde. Aangevuld met een gedragsassessment krijgen wij een goed beeld van wie iemand is, wat hij/zij kan, en bovenal wat de wil is voor de toekomst. Om vervolgens vast te stellen: ”Dit had ik 5 jaar eerder moeten doen”.

Succesvolle carrières zien er achteraf logisch uit. Uiteraard moet je kwaliteit leveren. Maar een nieuwe stap hangt vaak af van op het juiste moment, op de juiste plaats zijn en bovenal iemand in de top die het beste met je voorheeft. Maar dat stopt een keer.

Zo komt het voor dat vijftigers, tot dan onbewust bekwaam, ineens zelf keuzes moeten maken, zich moeten presenteren en een nieuwe toekomst moeten vinden.
Een confronterende koude douche, tenzij goed voorbereid en geholpen. Dat overkwam mij in 2003 toen ik als CEO ABN AMRO Verzekeringen kon verkopen aan Delta Lloyd, en mijn eigen baan om zeep hielp. Beste spannend. 

Genoemde zelfanalyse, gedragsassessment en begeleiding door Jan Quist gaf mij meer zelfkennis, structuur en richting. Doorgaan met verzekeren was de keuze en gaf focus. De nieuwe CEO baan was bijna rond. Als donderslag bij heldere hemel deed ABN AMRO december 2003 nog een behoud poging. CEO van TEAM ABN AMRO in de Volvo Ocean Race 2005-2006. Dankzij mijn persoonlijke voorbereiding kon ik snel toetsen of dit bij mij zou passen. Het was spannend, maar het proberen waard. Niet wetende dat toen ook de basis werd gelegd voor mijn executive coach loopbaan vanaf 2013. Vanwaar dit pleidooi.

Aarzel niet om jezelf tijdig een cadeau te geven om uit te vinden wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Om als het erop aankomt snel te kunnen schakelen. Maar ook in een snel veranderende omgeving de juiste mensen om je heen te verzamelen, om te blijven doen waar JIJ goed in bent.

De Bestuurskamer helpt je daar graag bij!

Jan Berent Heukensfeldt Jansen - Partner De Bestuurskamer

Jan Berent Heukensfeldt Jansen

De Bestuurskamer

Gesprekspartner